• luciajuhasz

Március 15. Forradalom és szabadságharc

Actualizado: 22 mar 2020

Rendhagyó módon ünnepli a világ magyarsága 2020-ban a március 15-ét. A világban terjedő korona vírus következtében valamennyi ünnepség és megemlékezés lemondásra került. Így történt ez az Asunciónban tervezett fogadással is. Hosszú idő után először nem ünnepel együtt a paraguayi magyar közösség, tekintettel az országban elrendelt két hetes tanítási szünetre és tömeges rendezvények korlátozására.


Fontos azonban, hogy a személyes találkozó hiányának ellenére, megemlékezzünk az egyik legnagyobb magyar nemzeti ünnepről, hiszen ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra.


Úgy gondolom ma, amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal töltheti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése. De mi is történt pontosan ezen a jeles napon? Ezen a napon vette kezébe a magyar fiatalság a történelem folyását, és szabadságot követelve lázadt fel a párizsi és bécsi forradalom hírére 1848. március 15-én.

A márciusi ifjak korán reggel a Pilvax kávéházban találkoztak, ahol Jókai felolvasta a 12 pontot és a proklamációt. A kisebb tömeg először az egyetemhez vonult, ahol rövid idő alatt 10 ezer főre gyarapodott. Az egyetemistáknak Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt, és felolvasta nekik a 12 pontot is. Ezután a már valóban jelentősre duzzadt tömeg együttesen vonult a Landerer-Hackenast nyomdához. Itt megtörtént a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatásának kikényszerítésére, majd a tömegben való szétosztása. Az események délután három órakor folytatódtak, amikor a forradalmárok a Nemzeti Múzeumnál népgyűlést szerveztek. Elhatározták, hogy a rendkívüli helyzet miatt összehívott városi közgyűléshez vonulnak, s azt felszólítják a 12 pont elfogadására. Erre sor is került, majd a forradalom legfőbb eseménye a városháza után következett, amikor az ünnepélyes hangulatú tömeg a budai várhoz indult, hogy ott a helytartótanácsnak is átadta a 12 pontot. A helyszínre érkezve még két további célt is megfogalmaztak: a cenzúra eltörlésének követelését és a Táncsics Mihály kiszabadítását. A forradalmárok mindhárom célkitűzésüket megvalósították: átadták a 12 pontot, elérték, hogy a helytartótanács szabadon engedje Táncsicsot, és kiharcolták, hogy elrendelje a cenzúra feloldását. A tömeg hangulata ekkor már eufórikussá vált, és a szabadon bocsátott Táncsicsot a vállán vitte Pestre. Március tizenötödike eseménysora Pesten az esti, Nemzeti Színházbeli programmal zárult, ugyanis 18 órától a Bánk Bánt játszották. Aznap este 300 pesti joghallgató hajókon indult el Bécsbe, hogy támogassák az ottani forradalmat is.

Miközben Pesten Petőfi Sándor, Jókai Mór és Nyáry Pál vezetésével zajlottak a forradalmi események, addig az igazi áttörést és a tényleges forradalmi győzelmet Bécsben Kossuth és Széchenyi vívta ki. Március 16 –án átnyújtották V. Ferdinándnak a felirati követeléseket, amelyeket még aznap este az államtanács a bécsi, a pesti és az egész Európára kiterjedő forradalmi hullám miatt, kelletlenül jóváhagyott.

Magyarország 1848 március 15 –én az összefogásról a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot. Ma amikor ugyancsak mindenki harcot vív a napi megélhetésért, a munkahelye megtartásáért, a családja boldogulásáért ebből a napból erőt tudunk meríteni magunknak, hisz ugyanazon értékekre van ma is szükségünk, és ezek között a legfontosabb az összefogás. Erről szólt 1848 március tizenötödike is.


Source:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/2015/03/15/mit_is_unneplunk_pontosan_marcius_15-en

https://tortenelmi.blog.hu/2020/03/12/5_eedekesseg_1848_marcius_15_kapcsan

https://hungarotour.com/eventos/15-de-marzo-dia-nacional-de-hungria

https://es.wikipedia.org/wiki/12_puntos_de_la_Revolución_húngara_de_1848

16 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo